Film Ďábel nosí Pradu

19.09.2012 14:13

Ďábel nosí pradu

 

Ďábel nosí Pradu (v originále The Devil Wears Prada) je americký hraný film z roku 2006. Jde o psychologicky laděné komediální drama režiséra Davida Frankela s Meryl Streepovou a Anne Hathawayovou v hlavní roli. Další výrazné role vytvořili Emily BluntováAdrian GrenierSimon BakerStanley Tucci. Film je obrazovým ztvárněním stejnojmenného bestseleru Lauren Weisbergerové deníku The New York Times.
Miranda Priestly (Meryl Streepová) je šéfredaktorka prestižního newyorského fiktivního módního časopisu Runway. Je to nejen nejmocnější a nejvlivnější žena v módním průmyslu, ale zejména velmi tvrdá a cílevědomá manažerka, která svému profesionálnímu impériu vládne tvrdou rukou, a žena, jenž určuje módní trendy. Většina jejích podřízených se bojí a nenávidí ji. Její osobní asistentky a sekretářky u ní nikdy nevydrží pracovat dlouho.
Andy Sachsová (Anne Hathawayová) je čerstvá jednadvacetiletá absolventka vysoké školy, která se chce stát úspěšnou novinářkou a redaktorkou, ale nemůže najít žádné pro ni vhodné místo, proto se rozhodne, že se bude ucházet o uvolněné místo Mirandiny druhé asistentky. Jeto ovšem obyčejná prostá dívka, která není ani štíhlá, o módu se nezajímá a zmíněný časopis nikdy ani nečetla. Chodí s obyčejným kuchařem Natem (Adrian Grenier), neumí se oblékat, není štíhlá jako modelka a do světa vrcholové módy se vlastně vůbec nehodí. Nicméně je velice chytrá, pracovitá a schopná, takže se postupem doby a za pomoci Mirandiny první asistentky (Emily Bluntová) i hlavního redaktora Nigela (Stanley Tucci) radikálně změní a vypracuje na Mirandinu nejlepší asistentku. Pro svoji práci obětuje i svůj vlastní osobní život, když se na čas rozejde se svým přítelem (Adrian Grenier). V momentě, kdy se obě ženy během mezinárodní módní akce týdne módy v Paříži osobně sblíží, Andy z osobních důvodů od Mirandy odejde, vrátí se ke svému příteli Natovi a stane se skutečnou novinářkou.
Film s podobným názvem Ďábel nenosí Pradu je o animovaná parodie, jde o jeden díl ze seriálu Simpsonovi.
Meryl Streepová za svůj herecký výkon v hlavní roli získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara.
Postava Mirandy Priestlyové byla inspirována dlouholetou šéfredaktorkou VogueAnnou Wintourovou